احتمال تشدید بیماری ام اس با مصرف نوشیدنیهای شیرین
پژوهش جدیدی نشان میدهد که شاید مصرف نوشیدنیهای شیرین حاوی شکر منجر به تشدید بیماری اِماِس شود، هرچند که به پژوهشهای بیشتری در این زمینه نیاز است.
براساس پژوهشی که در هفتادویکمین نشست سالیانهی آکادمی علوم اعصاب آمریکا در فیلادلفیا ارائه شده است، افراد مبتلا به اِماِس که هر روز حدود 290 کالری سودا یا سایر نوشیدنیهای شیرین یا معادل دو قوطی سودای غیررژیمی مصرف میکنند، در مقایسه با بیمارانی که بهندرت نوشیدنی شیرین مینوشند، ممکن است علایم اِماِس بدتر و سطح ناتوانی آنها بیشتر شود. افرادی که نوشیدنی شیرین بسیار کمی مینوشند، بهطور متوسط هفت کالری در روز از این نوشیدنیها دریافت میکنند که معادل یکونیم قوطی سودای غیررژیمی در ماه میشود. سودا و سایر نوشیدنیهای شیرین تنها مواد غذایی هستند که در این پژوهش به علایم اِماِس ربط داده شدهاند. الیسا میر گردینگ، نویسندهی این پژوهش و یکی از اعضای آکادمی علوم اعصای آمریکا، میگوید:
بیماران مبتلا به اِماِس اغلب تمایل دارند بدانند که کدام رژیمغذایی و غذای خاص میتواند بر پیشرفت بیماریشان اثر بگذارد. بااینکه هیچ ارتباطی بین این بیماری و رژیمهای غذایی پیدا نکردیم، اما رابطهی بین اِماِس و کسانی که سودا، آبمیوههای طعمدار و چای و قهوهی شیرین مینوشند، جالب توجه بود.
135 بیمار مبتلا به اِماِس با شرکت در این پژوهش به پرسشنامهای دربارهی رژیم غذاییشان پاسخ دادند. سپس پژوهشگران بررسی کردند تا ببینند رژیم هر شرکتکننده تاچهحد به «برنامه خوراکی دَش» (رژیم غذایی که ازطرف مؤسسهی ملی قلب، ریه و خون آمریکا برای جلوگیری و مهار فشار خون بالا ترویج میشود) نزدیک است. این رژیم سرشار از میوه، سبزیجات، غلات کامل، فرآوردههای لبنی کمچرب، گوشت بدون چربی، ماهی، آجیل و حبوبات و محدودکردن غذاهای مملو از چربی و شکر میشود. الیسا میگوید:
انتخاب رژیم خوراکی دَش به این دلیل بود که داشتن این رژیم با احتمال کمتر ابتلا به بیماریهای مزمنی نظیر فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.